اسکن بتن و اهمیت آن
اسکن بتن و اهمیت آن
یکی از تست های تخصصی بتن اسکن میلگرد و آرماتور در بتن می باشد. اسکن شبکه میلگرد به دلایل مختلفی می تواند کاربرد داشته باشد.
اجرای اسکن میلگرد می تواند ارائه دهنده اطلاعاتی مانند قطر میلگرد ، محل و کاور میلگرد های مدفون در بتن باشد. دستگاه های اسکن میلگرد، آرماتوریاب یا کاورمتر نامیده شده و دارای انواع مختلفی می باشند.
انواع دستگاه های اسکن میلگرد با توجه به نوع و قدرت می توانند میلگردها را در اعماق مختلفی نمایش دهند .
آزمایش اسکن میلگرد بتن می تواند وضعیت میلگردهای سازه های بتنی در اعضاء مختلف سازه بتنی مانند فونداسیون ، ستون ، دیوار ، تیر و دال را نمایش دهد. اما باید دقت داشت که دستگاه های اسکن میلگرد بتن در موقعیت یابی و اسکن آماتور دارای محدودیت هایی نیز می باشد. عمده این محدودیت ها شامل عمق اسکن میلگرد و خطای ناشی از تراکم شبکه میلگرد می باشد.
انجام این آزمایش می تواند به شیوه های مختلفی صورت پذیرد که با توجه به تفاوت در هزینه ها و تجهیزات مورد نیاز هر یک از این روش ها، انتخاب روش بهینه برای انجام آزمایش منوط به دانش کافی نسبت به هریک از این روش ها است.
جهت خرید دستگاه اسکن بتن می توانید هم اکنون محصول مورد نظر خود را در لینک زیر انتخاب کنید.⇓
اسکن آرماتور بتن
اسکن آرماتور بتن یکی از آزمایش های غیر مخرب است که برای تعیین وضعیت بتن موجود از آن بهره برده می شود. به کمک این آزمایش می توان میزان تسلیح بتن، محل آرماتورها و موارد دیگری را مشخص نمود. از این آزمایش برای پروژه های مختلف جهت ارزیابی ظرفیت المان و یا در مواردی برای تشخیص محل میلگردها جهت جلوگیری از آسیب دیدن آن ها تحت فرآیندهای مختلف استفاده می شود.
اسکن بتن مسلح
اسکن بتن مسلح برای شناسایی میزان و محل دقیق آرماتورهای موجود در بتن به کار می رود. جدای از بحث ارزیابی بتن برای مشخص شدن وجود یا عدم وجود آرماتور کافی در آن، برای انجام برخی کارهای بتنی نیز ممکن است از اسکن بتن مسلح استفاده شود. از جمله در مواردی که قرار است فعالیت هایی چون سوراخکاری، کرگیری، تخریب جزئی، برش و …. روی آن انجام شود و به دلیل اهمیت سازه و یا المانی که تحت این موارد قرار می گیرد، نباید به آرماتورهای مدفون درون آن آسیب رساند.
همان طور که اشاره شد یکی از کاربردهای اسکن بتن در پروژه های بتنی در حال ساخت است.
در صورتی که میزان آرماتور به کار رفته در یک المان اجرا شده مورد تردید باشد، این روش مورد استفاده قرار می گیرد. با قرار دادن دستگاه اسکن و با توجه به نوع عملکرد آن می توان به راحتی قطر، تعداد و محل آرماتورها را مشخص نمود.
یکی دیگر از کاربردهای اسکن بتن در مباحث مربوط به کاشت میلگرد است.
مخصوصا در مواردی که کاشت در اعضای با تراکم بالای میلگرد مانند فنداسیون انجام می شود، معمولا از سیستم کرگیری برای سوراخکاری استفاده می شود که می تواند آرماتورهای مدفون در بتن را برش دهد. در این گونه موارد برای ایجاد آسیب کمتر در آرماتورها می توان پیش از انجام سوراخکاری از اسکن بتن بهره برد.
اما معمولا پرکاربردترین حالت برای استفاده از اسکن بتن، مباحث مقاوم سازی است. پیش از انجام هرگونه عملیات و در مرحله بررسی و ارزیابی سازه، جهت شناخت دقیق سازه و اطلاع از شرایط آن، آزمایش های مختلفی بر روی سازه انجام می گیرد. معمولا یکی از آزمایش هایی که در این پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد، اسکن بتن است که به کمک آن میزان تسلیح المان و در نتیجه ظرفیت المان ارزیابی می شود.
دستگاه اسکن بتن
پیش از انتخاب دستگاه اسکن بتن باید چند نکته را مد نظر قرار داد و انتخاب دستگاه را با توجه به این نکات انجام داد.
در ابتدا باید هدف از انجام این آزمایش مشخص گردد. در مورد پروژه های مقاوم سازی چون سازه باید با دقت تحلیل شده و ظرفیت فعلی آن ارزیابی گردد تا بتوان میزان مقاوم سازی مورد نیاز را به درستی برآورد نمود، اسکن بتن باید با دقت بالا صورت پذیرد ولی در پروژه هایی مانند کاشت آرماتور دانستن محل آرماتورها کفایت می کند و نیازی به دانستن میزان آرماتور و دیگر متغیرها نیست.
بنابراین می توان از دستگاه های با دقت پایین تر استفاده نمود.
در ادامه باید شرایط مختلف پروژه را لحاظ نمود. به عنوان مثال باید شرایطی از قبیل محدودیت ها، میزان دقت و حساسسیت کار، انتظارات مهندسین از نتیجه آزمایش، ابعاد المان های مورد بررسی، نیروی فنی در دسترس و … با دقت ارزیابی گردند.
در اکثر پروژه ها از دستگاه های اسکن بتن معمولی استفاده می شود که غالبا تکنولوژی آن ها التراسونیک است.
با این حال برخی از این دستگاه های محدودیت هایی داشته و تا عمق خاصی را می توانند ارزیابی نمایند و یا در برخی موارد که دقت بالایی مورد نیاز است ممکن است نتوان از این روش استفاده نمود.
به همین دلیل شرایط پروژه پیش از آغاز کار و انتخاب روش برای انجام آن باید بررسی گردد.
نیروی فنی در دسترس و قابلیت تحلیل نتایج آزمایش نیز از نکات دیگری است که باید مد نظر قرار گیرد. انجام آزمایش بدون امکان بررسی و تحلیل نتایج حاصل از آن امر بیهوده ای است.
هزینه انجام آزمایش با توجه به اهمیت آن نیز یکی از نکات بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
استفاده از روش های بسیار دقیق اگرچه بسیار خوب است، در مواردی که ممکن است مورد نیاز نبوده و استفاده از این روش ها و دستگاه ها تنها هزینه اضافی را به همراه داشته باشد.
برای دریافت مشاوره در خصوص انتخاب روش و دستگاه اسکن بتن با توجه به شرایط پروژه خود می توانید با کارشناسان دفتر فنی ایدکو در ارتباط باشید.
انواع دستگاه اسکن بتن
دستگاه های اسکن بتن با توجه به روش انتخاب شده برای اسکن بتن می تواند مختلف باشد. شرکت های مختلفی در دنیا دستگاه های اسکن بتن را چه برای روش التراسونیک و چه برای روش GPR تولید می کنند.
اسکنر بتن اگرچه ممکن است تفاوت هایی با هم داشته باشند، روش کار مشابهی دارند و از روی تغییرات ایجاد شده در موج تابیده شده به بتن قادر به اسکن آن می باشند.
همان طور که اشاره شد پیش از انتخاب نوع دستگاه برای اسکن بتن باید شرایط پروژه، محدودیت ها و عوامل دیگر دخیل با دقت مورد ارزیابی قرار بگیرند.
برای دریافت مشاوره روش مناسب برای اسکن بتن و همچنین انجام اسکن بتن به روش های مختلف می توانید با کارشناسان ایدکو در ارتباط باشید.